Наказателно дело срещу Евгения Гуцул, губернатор на молдовския регион Гагаузия, е

...
Наказателно дело срещу Евгения Гуцул, губернатор на молдовския регион Гагаузия, е
Коментари Харесай

Губернатор в Молдова е обвинен във финансиране на партия с руски средства

Наказателно дело против Евгения Гуцул, губернатор на молдовския регион Гагаузия, е изпратено към съда през днешния ден. Обвиненията са за пренасочване на средства от Русия към в Молдова, оповестяват от Reuters.

Губернаторът е известна със мощно проруските си възгледи и с апелите си за по-тесни връзки с Москва, като тя е нарекла случая " изфабрикуван ".

Според прокурорите по делото Гуцул е взела участие интензивно в систематичното въвеждане на неотчетени финансови средства в Република Молдова, получени от проведена незаконна група , основно от Руската федерация. Смята се, че средствата са постъпвали в интервала сред 2019 и 2022 година, за финансиране на към този момент неразрешената партия. " Шор " е била основана от Илан Шор, проруски предприемач в заточение,.

Обвинението планува 2 до 7 години затвор, в случай че Гуцул бъде приета за отговорна , както и да ѝ бъде неразрешено да заема държавни длъжности, написа още в изказването на съда.

Прокурорите също по този начин упрекват Гуцул, че е плащала на хора да участват на антиправителствени митинги, проведени от партията " Шор " през 2022 година

Евгения Гуцул, която излезе от неопределеност предходната година и  на самостоятелната област Гагаузия, е в обтегнати връзки с молдовското държавно управление, което има опасения от съветска интервенция в политическия пейзаж на страната.

От Reuters напомнят още, по-рано Гуцул е била упрекната в подкупване на гласоподаватели по време на локалните избори през 2023 година, като тя е отхвърлила обвиняванията. През последните месеци губернаторът е пътувала постоянно до Москва, където се е срещала с високопоставени чиновници, а предишния месец се срещна и с съветския президент Владимир Путин.
 Молдовската съпротива се сплоти в Москва
Молдовската съпротива се сплоти в Москва

Тя предлага връщане на страната в орбитата на Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР